Wat kost een vloer isoleren?

0 Comments

Wil je een vloer isoleren? Dan maak je een goede keuze. Het is ook het eerste wat je doet als je de thermische schil (vloer, muren en dak) van je woning wil isoleren. Met een goede vloerisolatie kan je besparen op je energierekening, omdat je minder hoeft te stoken om van een aangenaam binnenklimaat te genieten. Inherent hieraan draag je bij aan een beter milieu en je hebt als voordeel dat je woning ook meer geld waard wordt als die goed geïsoleerd is. In onze blog vertellen we meer over de kosten van een vloer isoleren.

Heb je een toegankelijke kruipruimte?

Heb je een toegankelijke kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog? Dan heb je ook de mogelijkheid om de vloer vanaf de onderkant te isoleren. Wat het effectiefst is. Wanneer je geen toegankelijke kruipruimte hebt of als de ruimte te laag is, heb je een aantal opties die wel voor meer kosten zorgen. 

Als de kruipruimte wel hoog genoeg is, maar niet toegankelijk is, kan je een toegangsluik laten aanbrengen. Dit doet een isolatiespecialist. De kosten hiervan liggen tussen de € 250,- en € 400,-. Afhankelijk van hoe ingrijpend de klus is en voor welke specialist je kiest.

Als de kruipruimte wel toegankelijk, maar te laag is, heb je de keuze om die te laten uitgraven. Ook hier heb je hulp van een specialist nodig en de gemiddelde kosten liggen rond de € 1.500,-. Wat dus al een flinke hap uit het beschikbare budget neemt.

Vervanging van de draagvloer

Ga je een vloer isoleren of laten isoleren? Houd er dan ook rekening mee dat de draagvloer in topconditie moet zijn. Vooral in oudere woningen is dat vaak niet dan wel het geval en dan zal deze eerst vervangen moeten worden, voordat de isolatie mogelijk is. Een houten constructievloer is aardig prijzig om te vervangen. De prijs is afhankelijk van het aantal vierkante meter, maar de prijs ligt al snel tussen de € 3.000 en € 6.000,-. Een flinke kostenpost om dus wel rekening mee te houden.

Vloer isoleren en/of bodemisolatie aanbrengen

Soms is een vloer isoleren niet genoeg om er profijt van te hebben. Je kan namelijk nog steeds te maken krijgen met bijvoorbeeld vochtvorming onder de vloer en dat zorgt weer voor een muffe geur in huis en zelfs schimmelvorming. Daarnaast kunnen er koudebruggen ontstaan, waardoor je nog steeds flink moet stoken om van een optimaal wooncomfort te kunnen genieten. Daarom wordt vloerisolatie vaak met bodemisolatie gecombineerd.

Een bodemisolatie is het isoleren van de bodem van de kruipruimte. Op de bodem wordt het isolatiemateriaal aangebracht en hiervoor moet je tevens over een toegankelijke kruipruimte van minstens 50 centimeter hoog beschikken. Voor een bodemisolatie ben je gemiddeld € 20,- tot € 30,- per vierkante meter kwijt.

De kosten van een vloer isoleren

De gemiddelde prijs van een vloer isoleren is ongeveer € 20,- tot € 25,- per vierkante meter. Afhankelijk van het materiaal en of je zelf gaat isoleren of je vloer door een expert laten isoleren. De uiteindelijke kosten zijn vooral afhankelijk van de extra werkzaamheden die eventueel moeten gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het uitgraven van een kruipruimte, het vervangen van een constructievloer en het aanbrengen van een toegangsluik tot de kruipruimte.